Вже кілька років поспіль лабораторні роботи з дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія», присвячені вивченню фізіології мікроорганізмів, а саме катаболізму вуглеводів, є об’єктом уваги не тільки третьокурсників, а й гостей кафедри – майбутніх абітурієнтів нашого університету. На жаль, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в цьому році ми не змогли запросити до себе учнів старших класів, але для здобувачів вищої освіти асистенти Лілія Ключка та Тетяна Сулейко не тільки відтворили лабораторні заняття в режимі on-line, виконавши усі необхідні досліди, а й оформили результати у вигляді презентації, щоб і третьокурсники, які залишалися по той бік екрану, змогли їх оцінити.
Так, викладачі провели О/F-тест, який дозволяє визначити здатність мікроорганізмів до окиснення (за наявності кисню) чи зброджування (безкисневі умови) вуглеводу, в результаті таких процесів утворювалися кислі чи лужні продукти, під дією яких наявний у середовищі барвник змінював забарвлення з зеленого (нейтральне рН) на яскраво-жовте (кисле) чи навіть синє (лужне).