Після закінчення технологічної та переддипломної практики у студентів 4 курсу нарешті розпочався крайній семестр навчань. На одному з перших лабораторних занять з дисципліни «Харчова біотехнологія» асистенти кафедри Тетяна Сулейко та Тетяна Белемець розповіли здобувачам усе про кисломолочні продукти та закваски для їх одержання. Викладачі продемонстрували відео та презентації, які охарактеризували всі особливості процесу молочнокислого бродіння та надали детальну характеристику мікроорганізмів, які використовуються у виробництві сухих та рідких заквасок та бактеріальних концентратів.
Також цікавим для здобувачів було дізнатись про те, що в Інституті мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного молочнокислі бактерії досліджують вже протягом декількох століть. А також те, що на основі цих досліджень розроблені препарати, які успішно використовуються в харчовій промисловості, а також сільському господарстві, зокрема у тваринництві. Так, були проведені дослідження щодо введення в раціон птиці концентрату молочнокислих бактерій, при цьому маса курчат сягала бажаних величин на 10 днів швидше, ніж зазвичай, тобто вирощування курчат скоротилося з 65 до 52-55 діб, і це без використання антибіотиків!!! Тобто такі концентрати можуть стати новим етапом розвитку біотехнології, адже споживання птиці, яка вирощена з використанням преміксів, що містять антибіотики – одна з причин виникнення антибіотикорезистентності.
Оскільки лабораторна була проведена у онлайн-форматі, то викладачі підготували також тематичні відеофрагменти для кращого розуміння процесу приготування фіксованого препарату мікроорганізмів з заквасок і кисломолочних продуктів, а у полі мікроскопа можна було спостерігати зафарбовані метиленовим синім клітини молочнокислих бактерій.
Отже, студенти ще раз переконались, що навіть в онлай-форматі лабораторне заняття може бути інформативним та цікавим.
Студентки групи БТ-4-1
Зомчак Вікторія та Максимець Олександра