Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
Нещодавно відбулись захисти магістерських робіт нашими студентами-біотехнологами. Серед цьогорічних випускників є дуже багато талановитої молоді, яка має великий багаж здобутків і вже працює за спеціальністю.
Продовжуємо цикл публікацій про наших найкращих випускників 2019 року.
Олена Українець (інженер відділу аудитів ПАТ «Фармак»):
– переможець ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 2017/2018 н.р. зі спеціальності «Харчові технології» (диплом ІІІ ступеня);
– учасник Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science – 2018» за напрямом «Харчова наука і технологія»;
– співавтор 3 статей у фахових журналах (1 стаття у міжнародному журналі (Food and Environment Safety (Румунія)), 6 статей та 16 тез у збірниках науково-практичних конференцій;
– захистила магістерську роботу на відмінно і отримала диплом з відзнакою.
Далі буде
2-го березня Національний університет харчових технологій радо зустрів майбутніх абітурієнтів, їх батьків та інших гостей, що завітали до нашого університету на День відкритих дверей. Окрім цікавих екскурсій та розповідей про університет, гості кафедри біотехнології і мікробіології мали змогу взяти участь у цікавому біологічному тренінгу, що підготувала доцент кафедри Вікторія Красінько. На таку новинку радо відреагували і батьки, і школярі. І це не дивно! Адже тренінг дав змогу отримати цінну інформацію для підготовки до ЗНО, зануритись у світ біології, отримати досвід роботи у мікробіологічній лабораторії із рослинними та тваринними тканинами, хімічними реагентами та приладдям.
Хоча за календарем лише тільки почалася весна і по-справжньму теплих днів ще потрібно зачекати, на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ було й справді дуже гаряче! А почалося все з самого ранку суботи – 2 березня, коли Національний університет харчових технологій гостинно відкрив свої двері для кожного абітурієнта на весняний захід «Дня відкритих дверей у НУХТ».
І вже на самому вході до університету майбутніх абітурієнтів радісно вітали студенти-біотехнологи з кафедри БТМ, котрі надалі супроводжували усіх бажаючих до стенду факультету БТЕК у холі університету. Біля самого стенду, як завжди щиро та відкрито, зустрічала декан факультету біотехнології та екологічного контролю – Грегірчак Наталія Миколаївна. Разом з викладачами усім зацікавленим абітурієнтам та їх батькам Наталія Миколаївна розповідала інформацію про перспективи одержання вищої освіти у НУХТ, основні переваги отримання кваліфікації бакалавра зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія».
Всім відомо, що наші студенти демонструють високий рівень знань з хімічних дисциплін. Фахівці кафедри харчової хімії плекають талановиту молодь нашого університету, яка виявляє бажання поглиблювати й удосконалювати свої хімічні знання. Вже неодноразово студентська команда НУХТ з хімії, у запеклій боротьбі зі студентами інших вишів України, виборювала призові місця в особистому і командному заліку.
У середу, 27 лютого, позмагатися за можливість увійти до команди НУХТ, яка представлятиме наш університет у ІІ турі Всеукраїнської олімпіади з хімії, виявили бажання 43 студенти різних спеціальностей. Боротьба була запеклою! Треба відзначити, що участь в олімпіаді – це можливість випробувати не тільки свої знання, але й проявити залізну логіку і моральну витримку!.
Зовсім нещодавно профорієнтаційний десант кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ наніс нищівний удар у самісіньке серце міста Києва, завітавши до середньої загальноосвітньої школи №78. Навідником у цій операції виступала к.т.н., доцент – Сірик Аліна Олегівна, котра і була ініціатором даної зустрічі. Вірними представниками Національного університету харчових технологій виступали: декан факультету біотехнології та екологічного контролю – Грегірчак Наталія Миколаївна, а також асистент кафедри БТМ – Белемець Тетяна Олександрівна.
Дуже гостинно та компетентно приймало керівництво школи №78 супроводжуючи до актової зали, у котрій вже чекали учні 10-тих класів. Знайомство з майбутніми абітурієнтами та їх класними керівниками розпочала декан – Наталія Миколаївна Грегірчак, котра як завжди тримаючи «руку на пульсі», розповіла про «роботу майбутнього» та вимоги роботодавців до всебічного розвитку вмінь і навичок своїх працівників.
Кафедра біотехнології і мікробіології пишається своїми випускниками, які професіоналізмом, талантами та досягненнями примножують славу Національного університету харчових технологій. Наші випускники-біотехнологи – це беззаперечно знак якості і гордість нашої кафедри. Адже біотехнологія – це не просто наука, а одна з найважливіших сфер людської діяльності, яка нині визначає науково-технічний прогрес. Саме тому біотехнологів без перебільшення можна назвати технологами третього тисячоліття.
Отже, продовжуємо цикл публікацій про наших найкращих випускників 2019 року.
Альона Дехтяренко (фахівець з розвитку персоналу Корпоративного університету Корпорації «Артеріум»):
- переможець І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» (2018 р.);
- співавтор 7 статей та 9 тез у збірниках науково-практичних конференцій;
- учасник наукового гуртка «Biotech»;
- староста потоку впродовж 4 років бакалаврату (2013-2017 рр.);
На кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся І тур Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології, присвяченої 135-річчю Національного університету харчових технологій. Своє бажання позмагатися за можливість увійти до команди НУХТ, яка представлятиме наш університет у ІІ турі олімпіади, виявили студенти 3 та 4 курсів. Завдання І туру були нелегкими і включали проблемні та тестові питання з п’яти базових дисциплін сучасної біотехнології, а саме: «Процесів та апаратів біотехнологічних виробництв», «Загальної мікробіології та вірусології», «Біохімії», «Загальної біотехнології» та «Генетики».
Після проведення обов’язкового етапу шифрування, учасники приступили до виконання завдань. Час пролетів непомітно, студенти здали роботи і комісія (проф. Тетяна Пирог, доц. Юрій Карлаш, доц. Юрій Пенчук, доц. Оксана Скроцька) приступила до їх перевірки.
Практика - маленьке слово з безмежним значенням для допитливого студента. Саме в цей час ми можемо пов'язати теоретичні знання, отримані під час навчання в стінах нашого університету з їх застосуванням, і тим самим доторкнутися до довгоочікуваної роботи біотехнолога. Нам - студентам четвертого курсу - Потапенко Валерії та Хоньківу Мирославу випала можливість зануритись у практику на виробництві бактеріальних заквасок в Державному дослідному підприємстві ІПР НААН. З перших днів знайомства з технологією і організацією виробництва ми мали змогу оцінити наші знання і навички спілкуючись з працівниками та керівниками виробничого цеху, цеху пакування та мікробіологічної лабораторії.
Нас повноцінно ознайомили з документацією, системами водопостачання, підготовки повітря, санітарною підготовкою виробництва, обладнанням, а також технологічним процесом з усіма його особливостями.
22 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології захищали кваліфікаційні магістерські роботи студенти заочної форми навчання освітніх програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». На розгляд комісії, яку очолювала завідувач відділу біотехнології Інституту продовольчих ресурсів НААН України, д.т.н. Світлана Даниленко були представлені 12 магістерських робіт. Члени комісії відзначили високий рівень підготовки магістрів-біотехнологів заочної форми навчання, актуальність обраних тем, вдалі та інформаційні презентації.
Особливо вразила присутніх Анна Ошовська, яка працює інженером з якості у виробничій лабораторії ПрАТ «Карлсберг Україна». Виконуючи магістерську роботу на тему «Використання молочнокислих бактерій в нетрадиційних сферах харчової промисловості», Анна реалізувала на практиці застосування молочнокислих бактерій у технології світлого пива, а також принесла зразки продукції для дегустації.
Випуск магістрів. Лютий 2024 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р.
Посвята в студенти. Вересень 2023 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2023 р.
89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р.
Посвята в студенти. Вересень 2022 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2022 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р.
Посвята в студенти. Серпень 2021 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2021 р.
87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р.
Посвята в студенти. Вересень 2020 р.
On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р.
Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Вечір факультету. Жовтень 2019р.