Що таке ферментер? Як розрахувати його геометричний об’єм та вибрати з переліку стандартних? Усі ці питання виникають, коли розглядаємо аеробні процеси мікробного синтезу. Здається все дуже просто - розрахували об’єм культуральної рідини, що необхідно отримати за цикл ферментації, врахували коефіцієнт заповнення ферментера і отримали приблизний геометричний об’єм майбутнього ферментера. Потім за таблицею технічних характеристик ферментерів вибрали найближчий стандартний за об’ємом і можна відпочивати.
Але, як виявилось, не все так просто. Коли розглядаєш таблицю стандартних ферментерів, то з’ясовується, що при тому ж самому геометричному об’ємі, апарат має різні геометричні розміри, потужність перемішуючого пристрою та його оберти змінюються в досить широких межах. І тоді виникає класичне питання, що робити далі і які саме характеристики ферментера слід обрати? Відповідь не це питання можна знайти, коли з’ясовуєш, що є лімітуючою стадією в аеробних процесах мікробного синтезу?