На сьогоднішній день підготовка фахівців, які б володіли не тільки теоретичними, але і практичними навичками розроблення і впровадження елементів НАССР у виробництво є нагальною необхідністю, оскільки з вересня цього року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами в Україні. Тому викладачами кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій Наталією Грегірчак, Світланою Тетеріною та Тетяною Нечипор підготовлено навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум», що вийшов друком у РВЦ НУХТ.
Випуск даного посібника покликаний частково компенсувати дефіцит навчальної літератури санітарно-гігієнічного профілю, літератури, присвяченої конкретним рекомендаціям щодо впровадження системи НАССР у виробництво в нашій країні.
Матеріал навчального посібника включає розділи по правилам роботи та організації мікробіологічної лабораторії, методам мікроскопії та техніки мікроскопування, методам роботи з мікроорганізмами, розглянуто морфологічні та культуральні ознаки бактерій, грибів, дріжджів, вплив факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми.