Сьогодні складно уявити існування харчової промисловості без дріжджів. Нікого не здивуєш фактом незамінності використання дріжджів у технологіях виробництва хліба і ферментованих напоїв. А для людей, залучених до світу науки, відомо і про незамінність дріжджів як продуцентів біологічно активних сполук і об’єктів генетичних маніпуляцій. Проте досі одна із цікавих властивостей залишається terra incognita для багатьох дослідників. Дріжджі можуть «вбивати», іншими словами, виявляти антагоністичні властивості проти інших чутливих мікроорганізмів. Здатність ставати кілерами дріжджам надають особливі екзометаболіти білкового походження, так звані кілер-токсини. Така здатність до токсиноутворення надає переваги кілерним дріжджам у конкуренції за субстрат у межах мікробної спільноти.
Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»