Здобувачі бакалаврату ОПП «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» та магістратури ОПП «Промислова та фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» мали нагоду дізнатись про особливості принципів ESG та системи HACCP на харчових підприємствах за кордоном. Таку гостьову лекцію прочитала Юлія Лінько за люб’язного запрошення доцентки кафедри БТМ Оксани Скроцької. Також до лекції доєдналась деканка факультету БТЕК Наталія Грегірчак, яка є лекторкою дисципліни «Мікробіологія санітарія і гігієна з основами НАССР».
Пані Юлія працює менеджером із якості у рітейл компанії «nu3», яка є виробником спортивного та функціонального харчування в Берліні. Сама ж Юлія є випускницею кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ і вона має великий досвід роботи у сфері харчової біотехнології.
На початку зустрічі наша гостя розповіла про свій кар’єрний шлях, починаючи від особливостей роботи за спеціальністю в Україні і завершуючи працевлаштуванням наших випускників за кордоном.
Далі здобувачі ознайомились із принципами ESG (environment, social and governance). ESG визначається як середовище (environmental), соціальні аспекти (social), та управління (governance). Це система принципів, яка використовується для оцінки та врахування соціальної відповідальності та сталості в діяльності компаній та організацій. Застосування принципів ESG дозволяє компаніям створювати стійкі та відповідальні моделі бізнесу, що враховують не тільки економічний, але й соціальний та екологічний вплив їхньої діяльності. При цьому актуальність ESG-принципів постійно зростає, і їх необхідно враховувати при створенні стратегії розвитку будь-якої компанії.
Далі перейшли до розгляду особливостей системи HACCP. Нині біотехнологи знають, що HACCP є системою управління якістю та безпекою харчових продуктів, яка спрямована на ідентифікацію, оцінку та контроль ризиків, пов'язаних з безпечністю харчових продуктів. Ця система дозволяє уникнути, зменшити чи контролювати небезпеки, які можуть виникнути на кожному етапі харчового ланцюга. Але у далекому 2006 році, коли Юлія – випускниця кафедри, освоювала впровадження цієї системи на харчовому виробництві в Україні, то це було щось нове і невідоме.
Нині система HACCP є міжнародним стандартом для забезпечення безпечності харчових продуктів. Однак, є деякі відмінності впровадження цієї системи в різних країнах. Так, у багатьох країнах існують національні стандарти та регуляції щодо безпеки харчових продуктів, які можуть мати відмінності від міжнародних стандартів HACCP. Також існують різні організації та системи сертифікації, які можуть використовуватися для підтвердження відповідності HACCP. Наприклад, в Європейському Союзі може використовуватися система FSSC 22000. В деяких країнах можуть існувати специфічні вимоги для окремих галузей харчової промисловості, які враховують особливості виробництва та ринку. І це все потрібно врахувати виробнику харчових продуктів при виході зі своєю продукцією на міжнародний ринок. При цьому, незважаючи на ці відмінності, базові принципи HACCP залишаються однаковими: ідентифікація небезпек, визначення критичних точок контролю, встановлення контрольних заходів та моніторинг їхньої ефективності.
У форматі жвавого діалогу лекція пролетіла швидко і непомітно. Ми щиро вдячні пані Юлії Лінько за цікаву, змістовну та інформативну лекцію!