Чи замислювались ви колись про роль мікроорганізмів в нашому житті? Мікроорганізми відіграють найважливішу роль в існуванні біосфери Землі. У ланцюгах живлення вони виконують функції редуцентів, розкладаючи різні поживні речовини в усіх екосистемах. В організмі людини мікроорганізми забезпечують травлення, стимулюють розвиток імунної системи та можуть синтезувати деякі вітаміни. Взагалі, навіть у повсякденному житті люди дуже широко застосовують їх, до прикладу, у фармацевтичній промисловості, у тваринництві, у текстильно-шкіряній галузі, у харчовій промисловості.
Нещодавно наша група отримала завдання - теоретично дослідити, проаналізувати та написати проєкт на тему «Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні харчових продуктів». Ми розділились на чотири групи та описували різні продукти харчування.
Після закінчення розробки наших проєктів, під час заняття під чітким керівництвом старшого викладача кафедри БТМ Віктора Удимовича, провели презентацію своїх доробок. На занятті були представлені проєкти на теми:
- «Патогенна мікрофлора житнього хліба та боротьбо з нею за допомогою їстівних плівок», де здобувачі групи провели неймовірно цікаве теоретичне дослідження і познайомили одногрупників з мікрофлорою житнього хліба, розповіли про її користь, шкоду та заходи боротьби з патогенними мікроорганізмами;
- «Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні мафіна з вишневою начинкою», де було охарактеризована мікрофлора всіх продуктів, що є сировиною для виготовлення мафінів;
- «Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні круасана з вишневою начинкою», де було розкрито поняття про мікрофлору всіх продуктів, що входять до складу круасану та про харчові токсикоінфекції, які можуть виникнути в результаті споживання неякісного продукту;
- «Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні бургеру яловичого». Зацікавила мікрофлора, яка міститься у цьому продукті, адже багато людей їх споживає та навіть не замислюється, що в ньому може міститись. Як і в інших роботах, також було розкрито поняття харчових захворювань, які може нести мікрофлора бургеру.
Крім того, ми послухали про технологічні прийоми та поради, як вберегти себе при споживанні таких продуктів.
Це заняття видалося для нас дуже продуктивним та корисним. Ми обмінялись новими знаннями та думками. Для нас було дуже цікаво послухати про мікрофлору різних продуктів, якими ми частенько харчуємось у повсякденному житті. Такі знання розширюють колообіг та можуть застерегти від споживання неякісної продукції.
здобувачі спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології та інженерія», ТХ-3-5