Напевно, немає нічого цікавішого, ніж мати нагоду спостерігати за виробництвом продуктів, які щодня бачимо на полицях магазинів. Тому саме студентам-біотехнологам з груп БТ-1-1 та БТ-3-2 поталанило відвідати найбільшу пивоварню в Європі ПрАТ «Оболонь» у супроводі асистента кафедри біотехнології і мікробіології – Удимовича Віктора Миколайовича.
На початку студентів ознайомили з 40-річною історією ПрАТ «Оболонь». Відразу ж хочеться відзначити надзвичайні масштаби підприємства – 5 цехів, де працює близько 2500 робітників! І не менш вражаючим було те, що ПрАТ «Оболонь» співпрацює з 52 країнами світу, а найбільшими експортерами продукції є такі країни як Ліван, Алжир та Китай. До речі, одного разу «Оболонь» цілих 7 днів виготовляв напої на експорт тільки одному замовнику-Алжиру! Уже з перших слів стало зрозумілим, що екскурсія буде незабутньою.
Міні-подорож студентів розпочалася із варильного цеху. Екскурсовод детально розповіла всі етапи приготування пивного сусла: затирання солоду, реакції гідролізу крохмалю під дією ферментів. Варто відзначити, що якість отриманого продукту перевіряється шляхом проведення якісних реакцій на крохмаль. А фільтраційний апарат відфільтровує оболонки й інші непотрібні залишки ячмінного зерна від сусла. Потім освітлене сусло перекачується через холодильне відділення в циліндрично-конічні танки, які видно з вулиці.
Після варильного цеху екскурсія продовжилась уже у другому та третьому цехах, де працюють варильні чани, що забезпечують бродіння сусла під дією дріжджів. Цікаво те, що дріжджі використовуються декілька разів, попередньо пройшовши перевірку у мікробіологічній лабораторії, де визначають кількість життєздатних мікроорганізмів. Відпрацьовані та нежиттєздатні дріжджі переробляють на виготовлення кормів для тварин.
Потім всіх запросили у цех безпосереднього розливу пива, а родзинкою екскурсії стала лінія упакування та маркування готової продукції.
Отож, студенти-біотехнологи з груп БТ-1-1 та БТ-3-2 вперше побували на підприємстві таких масштабів, отримали незабутні враження від почутого та побаченого. Всі студенти щиро дякують за організацію екскурсії своїм кураторам, асистентам кафедри біотехнології і мікробіології – Удимовичу Віктору та Белемець Тетяні. А колектив кафедри висловлює подяку за співпрацю адміністрації ПрАТ «Оболонь».