Дріжджі – дивовижні представники живого мікросвіту. Вони одночасно є і найдавнішим біотехнологічним об’єктом, який вже тисячоліттями використовується у виробництві харчових продуктів, і першим еукаріотичним організмом, геном якого був повністю розшифрований у 1996 році. Не дивно, що цим одноклітинним грибам приділяється особлива увага у рамках вивчення дисципліни «Біологія клітин» майбутніми біотехнологами.
Днями доцентом кафедри біотехнології і мікробіології Вікторією Красінько для студентів 1 курсу денної форми навчання спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» була поведена відкрита лекція на тему: «Морфологічні ознаки та практичне значення дріжджів».
В нинішніх реаліях, продиктованих епідемічною ситуацією, лекцію було організовано з використанням технічних можливостей платформи ZOOM.
До лекції були включені такі питання:
- Морфологічні та культуральні ознаки дріжджів.
- Екологія та практичне значення дріжджів.
- Особливості ростових процесів та способи розмноження дріжджових організмів.
- Характеристика деяких видів дріжджів, які мають найбільше практичне значення.
Лектор у доступний спосіб донесла до студентської аудиторії поняття про позатаксономічний статус дріжджів, їх надзвичайно велике практичне значення та перспективи використання у біотехнологічних процесах.
Наприкінці лекції студенти вже традиційно мали можливість перевірити ступінь засвоєння прослуханого теоретичного матеріалу та ще раз закріпити його, даючи відповіді на запитання експрес-тесту.
Для кращого розуміння масштабів морфологічних характеристик дріжджових організмів лектором було продемонстровано та прокоментовано короткий відеофрагмент, присвячений мікроскопічному дослідженню дріжджових клітин.
Запрошені на відкриту лекцію викладачі кафедри біотехнології і мікробіології відзначили вражаючий контакт з аудиторією, який лектору вдалося налагодити, навіть, користуючись інтернет-зв’язком та загальне позитивне враження від лекції.