Студенти спеціальності «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» групи ХЕ-3-13 по закінченню річного курсу дисципліни «Мікробіологія харчових продуктів» (лектор к.т.н., доцент Тетеріна Світлана Миколаївна) діляться враженнями.
Чим же цей курс був таким корисним для майбутніх експертів? З початку минулого семестру почалося загальне ознайомлення з дисципліною. Лекції, як для студентів харчової експертизи, були незрозумілі, але завдяки мультимедійному забезпеченню та старанням лектора складні теми ставали не складними. На лабораторних зайняттях ознайомлювалися з азами мікробіологічного аналізу. «Приборкання» мікроскопу було хоч і складне, але воно того варте. Перші спалахи спиртівки та самостійна спроба приготувати препарат «роздавлена» крапля завершилася успішно майже у всієї групи. Але якби складно не було, Світлана Миколаївна завжди пояснювала, що немає нічого страшного і складного.
Завдяки мікроскопіюванню різних препаратів бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, було вивчено морфологічні та культуральні ознаки цих організмів. Тепер, коли проводиться аналіз посіву на чашку Петрі, одразу після візуального обстеження можна сказати чи це колонія бактерій чи дріжджів.
На одному з лабораторних занять ще минулого семестру нам на наочному прикладі продемонстрували, як відбирати пробу води з водопровідного крану для мікробіологічного аналізу: асептичну зону відбору викладач забезпечила за допомогою палаючого факелу. Враження незабутні!
В цьому семестрі майбутні експерти завжди з радістю відвідували як лекції, так і лабораторні заняття. Спочатку відбувалося опанування понять санітарії та гігієни в харчових виробництвах та їх провідної ролі у забезпеченні випуску безпечної продукції. Студентами на практиці було перевірено ефективність дії різних дезінфікуючих засобів (Жавель Клейд, Дихлор, Гембар) на тестові культури, які є потенційними контамінантами. Відбувалося ознайомлення з мікрофлорою плодів і овочів, консервів, безалкогольних напоїв, молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясних продуктів. На лабораторні заняття можна було приносити харчові продукти виробництва різних галузей, для перевірки на відповідність нормативним документам за мікробіологічними показниками. Студенти виконували посіви на чашки Петрі з різними поживними середовищами, а на наступному занятті проводили безпосередній аналіз отриманих результатів.
«Мікробіотики» перевірили не один харчовий продукт та сировину для їхнього виробництва. Отримані знання є відмінною науковою базою для студентів-експертів, які тепер отримали цінні навики для проведення експертної оцінки якості та безпечності харчових продуктів.
Дякуємо викладачам кафедри біотехнології і мікробіології за корисно і цікаво проведений навчальний рік. Вітаємо всіх з наступаючими святами!