Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Лекція від фахівця-практика — “прокачка” hard skill

Вже кілька років поспіль, незважаючи на карантин та обмеження військового стану, для студентів 4 курсу факультету БТЕК в рамках дисципліни “Мікробіологія, санітарія, гігієна з основами НАССР” Артем Слободянюк, начальник відділу промислової мікробіології ТОВ UkrBio надзвичайно цікаво та з використанням багажу практичного досвіду проводить лекцію на тему: «Альтернативні методи мікробіологічного контролю».

Пряма мова від студентів описує їх враження від поданого лектором матеріалу.

Онищенко Анастасія, БТ-4-1

"Під час зустрічі наш гість розглянув різні випадки застосування класичних, модифіковано-класичних та альтернативних методів мікробіологічного контролю як у клінічній практиці, так і у промисловому використанні, також познайомив нас з сучасними методами мікробіологічного контролю, розповів про вимоги до них та про перевагу їх використання. Власне розглянули такі технології як:

  1. Хромогенні поживні середовища
  2. Імуноферментні методи досліджень
  3. Автоматизовані методи підрахунку мікроорганізмів
  4. Біохімічні методи ідентифікації мікроорганізмів
  5. Метод MALDI-TOF ідентифікації мікроорганізмів
  6. Молекулярні генетичні методи

Особисто для мене, було дуже цікаво дізнатися про хромогенні поживні середовища для ідентифікації мікроорганізмів, даний метод застосовується і в дослідженнях якості харчової продукції, і в клінічній мікробіології для скринінгу внутрішньолікарняних інфекцій. Принцип методу полягає в тому, що на стандартне поживне середовище, яке містить хромофор чи флюорофор, висівають нативну пробу і відповідно за зміною забарвлення проводять визначення. Тобто субстрат ферментується специфічним ферментом, який притаманний певному виду бактерій і за специфічним забарвленням  відбувається детекція.

Також Артем продемострував через свій монітор тест-системи Vidas та   представив нам відео матеріал щодо кількісного визначення мікроорганізмів з використанням сучасних методів, детально коментуючи і пояснюючи «на пальцях» всі тонкощі.

Хотілося б щиро подякувати Артему за зустріч, яка пройшла в приємній обставновці, та  власне за саму лекцію, яка була дуже цікавою, наповненою та змістовною. Думаю, багато з нас зможе використати дану інформацію для написання майбутніх дипломів."

Косяк Анна, БТ-4-1

"Тема лекції стосувалася альтернативних методів мікробіологічного контролю, і була дуже насиченою та пізнавальною. Спікер ретельно розглянув різні способи контролю мікроорганізмів, які можуть замінити традиційні методи, які причини заміни існують. Було продемонстровано різні девайси для роботи з культурами, що значно полегшують і саму процедуру виконання, а також суттєво економлять час! Мене особисто найбільше вразив патент компанії "bioMérieux" (метод найбільш вірогідного числа), а саме картка для підрахунку, що заміняє цілих 48 пробірок, і заміняє 3 рівні розведень. Також було розглянуто систему видимих маркерів життєздатності мікроорганізмів Fluorassure, та різні стандарти мікробіологічної ідентифікації. Лекція пройшла на одному диханні та була дуже актуальною, надихнула на подальше "пірнання" у тему сучасних досліджень."

Гвоздецька Катерина, БТ-4-1

"Пан Артем показав нам приклад автоматизованої лабораторії контролю якості харчової продукції, зосередив увагу на тестах, які проводять дані лабораторії. Для мене новизною було дізнатись про хромогенні поживні середовища та їх принцип дії, зокрема такими є середовище CPS Elite, яке широко використовується в клінічній мікробіології та дозволяє ідентифікувати аж 5 груп мікроорганізмів за кольором колоній, chromid CARBA – для моніторингу механізмів резистентності, на чашці росте мікроорганізм особливого кольору і є стійким до певної групи антибіотиків. Дане середовище застосовується з метою скринінгу внутрішньолікарняних інфекцій або ж є непрямим методом дослідження харчової продукції (курятини) на кордоні з Польщею! Також дізнались, що існує альтернативне хромогенне середовище, яке дозволяє замінити протокол по визначенню кампілобактера (один із збудників харчових отруєнь) – CAMPYFOOD AGAR. Унікальним є хромогенне середовище EHEC АГАР, яке дає можливість розділяти серотипи E.coli між собою. Крім того, ознайомились з імуноферментними методами досліджень з використанням системи Vidas (наприклад, для виявлення сальмонелли, лістерій, дослідження на Стафілококовий ентеротоксин), автоматизованими методами для підрахунку мікроорганізмів. Наприклад, розглянули альтернативний протокол для підрахунку санітарно-гігієнічних показників (Метод найбільш вірогідного числа (МНВЧ)), принцип даного дослідження, більше того Артем Слободянюк навіть через Zoom продемонстрував нам поживне ліофілізоване середовище у флаконі, куди додається проба з первинного розведення та картку для підрахунку, яка заміняє три рівні розведення!  Нашу увагу було зосереджено на біохімічних методах ідентифікації мікроорганізмів (API-тест, аналізатори VITEC 2 Compact), прогресивному методі MALDI-TOF ідентифікації мікроорганізмів, який дозволяє всього за пів години визначити до виду культуру і молекулярно-генетичних методах (сконцентрувались на Полімеразно ланцюговій реакції). Розглянули прилад BIOFIRE FILMARRAY, який може стояти навіть в кабінеті терапевта, це так званий мультиплексний ПЛР, а також автоматичну систему для детекції патогену – GENE-UP Real Time-PCR, яка знаходить використання у харчовій промисловості. До речі, наприкінці пари Артем Слободянюк провів розіграш «100 грн на каву», в якому Марія Плита з групи БТ-4-1 відповіла правильно і перемогла, адже відгадала термічно стійку бактерію – Thermus aquaticus. Варто зазначити, що саме фермент Taq-полімераза стала основою методу ПЛР!"

Щиро дякуємо Артему Слободянюку за проведену лекцію і неймовірно цікавий матеріал та декану, лектору дисципліни “Мікробіологія, санітарія, гігієна з основами НАССР” доценту Наталії Грегірчак за організацію зустрічі!

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Про кафедру Стейкхолдери Взаємодія зі стейкхолдерами Лекція від фахівця-практика — “прокачка” hard skill