Чому українські харчові продукти такі смачні? Як їх зробити ще смачнішими і ще кориснішими? Як подовжити термін зберігання продуктів, убезпечити їх від псування? Відповіді на ці прості, і водночас непрості, питання стали предметом наукових досліджень фахівців Національного університету харчових технологій, у тому числі кафедри біотехнології і мікробіології.
Отже, маємо ще один вагомий привід пишатися здобутками провідних науковців нашої кафедри: за їх співавторства побачила світ книга «Bioenhancement and Fortification of Foods for a Healthy Diet». Книга видана у друкованому, а також електронному форматах авторитетним міжнародним видавництвом наукової літератури CRC Press Taylor & Francis group.
Шеф-редактором видання є провідний вчений зі світовим ім’ям Октавіо Паредес-Лопес, який обіймав посаду президента Мексиканської академії наук, був членом Ради керуючих Національного автономного університету Мексики, є засновником та активним діячем Міжнародної академії харчових наук і технологій. Пан Паредес-Лопес є автором понад 300 публікацій в індексованих журналах, розділах і книгах, а також понад 150 статей у авторитетних наукових журналах Мексики, США та Франції.
У книзі продемонстровані реальні розробки в галузі харчових технологій та наведено огляд сучасних знань у галузі біотехнологічної обробки та біополіпшення харчових продуктів. До колективу співавторів увійшли провідні вчені Національного університету харчових технологій. Науковці кафедри БТМ теж продемонстрували свої розробки, присвячені покращенню якості хлібобулочних та кондитерських виробів, зокрема, за використання сироваткових білків у хлібобулочних виробах (розділ за співавторства завідувача кафедри БТМ Віктора Стабнікова); тонкощам одержання хлібобулочних виробів, збагачених селенорганічними сполуками (за співавторства Віктора Стабнікова та доцента кафедри Олени Стабнікової). Окремий розділ книги присвячений мікробним поверхнево-активним речовинам, які знаходять все ширше застосування у харчовій промисловості (авторами розділу є професор кафедри Тетяна Пирог, Віктор Стабніков та Олена Стабнікова).
Книгу адресовано науковцям та інженерам у галузі розробки та одержання харчових продуктів, харчових біотехнологій, а також широкому колу зацікавлених.
Книга присвячена пам’яті нашого колеги, провідного вченого у галузі біотехнології, професора Володимира Іванова.