Проходячи стажування за кордоном у рамках гранту за проєктом міжнародної мобільності CEEPUS Summer School, наші здобувачки прийняли участь у різних заходах та відвідали різні історичні місця Польщі.
Одного дня був організований день національної кухні. Учасники із України, Чехії, Румунії, Хорватії, Польщі та Албанії презентували свої улюблені страви. Звісно усім сподобався традиційний у Польщі суп – журек, що чимось нагадує знайому нам солянку завдяки наявності просмаженої ковбаски, бекону та сметанного соусу. Обов'язковим у страві є майоран для аромату, а в кінці потрібно додати варене яйце. Родзинкою супа є закваска із житнього та вівсяного борошна, завдяки якій і відчувається цікава кислинка страви.
Здобувачі з України вирішили цього дня приготували котлети по-київськи та налисники, які дуже сподобались учасникам і були зʼїдені за хвилину. Нашим дівчатам особисто сподобались пончики із сметанним кремом та варенням, які приготували студенти з Румунії. Вони взяли рецепт і тепер будуть готувати таку страву вдома.
Наприкінці літньої школи в Університеті Жешува учасникам прочитали лекцію "Food losses and wastage in Europe", основні аспекти якої стосувались сортування сміття та його переробки, а також використання відходів харчової промисловості та методів їх утилізації. Особливу увагу було приділено біотехнологічним методам, що було корисним та пізнавальним для біотехнологів Національного університету харчових технологій. Не менш цікавим виявилась поїздка до сміттєпереробного заводу, де учасники на власні очі спостерігали застосування новітніх технологій переробки. Щодня понад 100 машин привозять на підприємство відходи з усього Підкарпатського регіону. У серці заводу розташовані десятки конвеєрних стрічок та спеціальні сепаратори, на яких відбувається відокремлення різних типів сміття: папір, картон, скло, пластик, бляшанки. Цю сировину можна використати ще раз, тому її відправляють на підприємства з глибокої переробки. Очищені від металу органічні відходи відправляють у спеціальні закриті тунелі. Тут сміття перетворюється на компост. Процес ферментації триває три тижні, стільки ж часу потрібно для компостування. Ще чотири тижні триває етап дозрівання компосту. Згодом він подрібнюється, фасується та йде на продаж у торгові мережі, як добриво. Жоден завод не здатен переробити 100 % сміття. Тому залишок або спалюють з використанням спеціальних фільтрів, аби уникнути забруднення повітря, або захоронюють на спеціальному полігоні.
Час пролетів непомітно і стажування завершилось. Ми дуже вдячні організаторам заходу за теплий прийом і організацію міжнародного заходу на високому рівні!