Чи замислювалися ви, як відбувається процес піногасіння у біотехнологічних циклах? Саме це питання стало основною темою однієї з останніх лабораторних робіт з «Загальної біотехнології» під керівництвом старшого викладача Тетяни Белемець. Здобувачі груп БТ-2-1 і БТ-2-2 мали можливість ознайомитися з різними способами піногасіння, відтворити їх практично в умовах мікробіологічної лабораторії та порівняти ефективність.
У цей погожий сонячний день лабораторія була наповнена захоплюючою атмосферою для кожного із здобувачів завдяки детальному розбору процесів піноутворення/піногасіння й їх ролі під час аеробного глибинного культивування мікроорганізмів.
Саме ж практичне виконання роботи розпочалася з підготовки мірного циліндра, в який додали 0,5 дм³ водопровідної води та 1% меляси/кукурудзяного екстракту. У циліндр занурили барботер мікрокомпресора й кожен із здобувачів з нетерпінням спостерігав як рівень піни поступово піднімався до позначки в 1 дм³, після чого розпочалося додавання піногасника із використанням піпетки (додавання припиняли одразу після повного зникнення піни). По закінченню експерименту фіксувалися об’єм (масу) використаного піногасника і таймінги за які відбулося зниження рівня піни.
Під час здійснення лабораторної роботи здобувачі спостерігали як додавання жирів та олій (котрі також можуть бути джерелами поживних речовин для мікроорганізмів) може впливати на піноутворення. Загалом дослідженими були властивості жирових піногасників (тваринних жирів, олеїнової кислоти, соняшникової, соєвої, бавовняної та кукурудзяної олій) та теоретично розібрані принципи роботи хімічних (ПАР) й синтетичних піногасників, які поступово замінюють натуральні речовини у багатьох біотехнологічних процесах. Дізнались, що спінювання поживного середовища, стійкість піни і її реологічні властивості (поверхневий натяг, поверхнева в’язкість) - залежать від складу середовища (вмісту цукрів, ліпідів, білків, структуроутворюючих солей), режимів його стерилізації й аерації.
Цікаво? Звичайно, адже тема є актуальною й потребує рішення на будь-яких біотехнологічних та мікробіологічних виробництвах. А кваліфікований спеціаліст-біотехнолог, котрий має відповідні знання у цій тематиці, завжди буде конкурентоспроможним й затребуваним на ринку праці як в Україні, так і закордоном. Тому продовжуємо навчатись, працювати та однозначно дізнаємось щось нове!