Коли прийшов час обирати місце проходження практики, ми, студентки 4 курсу – Новобранець Інна, Товкач Жанна та Чижова Оксана, обрали ПрАТ «Індар» у місті Київ, який почав свою роботу з 1999 року. Це єдине фармацевтичне підприємство в Україні, яке виробляє власну субстанцію для одержання рекомбінантного інсуліну людини.
Співробітники компанії ознайомили нас із технологічним процесом. Кожен день практики починався з того, що ми одягали спеціальну форму для допуску у виробничі приміщення, про яку нам стільки розповідали на лекціях і практичних. Таким чином ми почали втілювати наші теоретичні знання на практиці. Нас ознайомили з усіма ділянками виробництва рекомбінантного інсуліну людини. Ми навіть побували у класі чистоти D.
Виготовлення інсуліну на «Індарі» – це повний виробничий цикл, що на даному заводі проводиться у 2-х виробничих цехах.
Спочатку ми були на екскурсії у цеху № 1, де відбувається виготовлення субстанції. Ми на власні очі побачили як готуються поживні середовища, відбувається культивування E. coli, нам було пояснено що таке рефолдинг та ферментоліз та продемонстровано обладнання для проведення даних процесів. Також вдалось побачити процес ліофільного сушіння. Одним з цікавих моментів було побачити систему підготовки води на «Індарі».
Ми були ознайомлені з стандартними операційними процедурами (СОПами) підприємства, які стануть нам у пригоді для виконання наступних курсових та дипломних робіт.
Далі у нас була екскурсія у цех №2, де відбувається приготування суспензії інсуліну та розлив її у флакони, подальше пакування та маркування готової продукції.
Контроль продукції, хімічних реактивів, флаконів здійснюється у хіміко-аналітичній лабораторії, в якій ми також побували.
Проходження практики на заводі «Індар» було корисним та цікавим!