Починаючи з першого набору студентів за новітньою спеціальністю «Технологія мікробіологічних та вітамінних виробництв» у 1966 році в Київському технологічному інституті харчової промисловості (так у далеких 60-х роках минулого століття називався Національний університет харчових технологій), розпочалася історія інженерної біотехнологічної освіти в Україні. Сьогодні ж дана спеціальність має назву «Біотехнологія та біоінженерія», в межах якої кафедра біотехнології і мікробіології готує фахівців за трьома спеціалізаціями: «Індустріальна біотехнологія», «Фармацевтична біотехнологія» та «Природоохоронні біотехнології». Історія нашої кафедри – це 50 років завзятої роботи, творчого пошуку й заслуженого визнання. Колектив кафедри може по праву пишатися своєю славною біографією, унікальними науковими школами, іменами викладачів і випускників. Кафедра біотехнології і мікробіології НУХТ була і залишається флагманом системи підготовки висококваліфікованих фахівців для біотехнологічної та фармацевтичної галузей, а кругла дата – точка відліку для майбутніх досягнень і успіхів.
Саме тому співробітниками кафедри цьогоріч вперше було проведено Міжнародну науково-практичну інтернет-конференцію «Біотехнологія: досвід, традиції та інновації», присвячену 50-річчю започаткування інженерної біотехнологічної освіти в Україні. У роботі конференції прийняли участь науковці з різних країн, зокрема, Ізраїлю, Болгарії, Іраку, Македонії, Естонії, Азербайджану, Білорусі, Молдови та звісно ж України. У збірнику матеріалів конференції представлені статті, що відображають теоретичні та практичні аспекти розробки, виробництва, контролю якості та стандартизації продуктів біотехнології на сучасному етапі (http://btmb.com.ua/uvaga-konferentsiya).
Вітаємо учасників конференції та бажаємо їм подальших наукових досягнень!