Національний університет харчових технологій в чергове підтверджує свій високий статус, люб’язно прийнявши 8-й Центральноєвропейський конгрес з харчової науки CEFood 2016, на якому талановиті вчені з різних куточків Європи та світу представляли свої останні досягнення в області харчової промисловості. Серед шанованих гостей були представники Бельгії, Нідерландів, на прямий зв’язок виходили науковці з університету Індії.
Звичайно, що така грандіозна подія не могла пройти повз кафедру біотехнології і мікробіології, вплив робіт та відкриттів викладачів й випускників якої на харчову галузь стає все більш помітним з кожним днем.
Найбільшу гордість викликає той факт, що серед дюжини обдарованих міжнародних вчених з різних куточків Європи, шанс представити свою роботу випав нашому талановитому викладачу – Софілканич Анні Павлівні. Перейшовши від привітань до виступу, в залі почали лунати знайомі нам всім слова: Escherichia coli, Saccharomyces, Enterobacter – доповідач розповідала про прямий та опосередкований вплив різних мікроорганізмів на ті чи інші галузі харчової промисловості.
На вільній англійській мові, знання якої є навіть не вимогою, а необхідністю сьогодення, Анна Павлівна представила широкому загалу роботу на тему «Bioconversion of industrial waste into microbial surfactants with multifunctional application». Нині людство зіткнулося з двома фундаментальними проблемами – переробкою відходів, що постійно утворюються у величезній кількості, і деструкцією токсичних сполук, які накопичуються десятиліттями на звалищах, у воді, ґрунті. Із сучасних методів вирішення цих задач найбільшу увагу привертає можливість переробки промислових відходів з отриманням цінних продуктів, перш за все, в сфері біотехнології. Таким чином одночасно вирішується проблема енергозбереження як для підприємств, що виробляють відходи, так і для біотехнології, яка потребує дешевих субстратів. Результати даної роботи презентувала Анна Павлівна. Її стисла доповідь викликала неабиякий інтерес в аудиторії, яку вже встигли трохи заморити попередні доповідачі.
Можна з впевненістю сказати, що викладачі кафедри біотехнології і мікробіології в чергове підтвердили свій високий рівень, гідно представивши честь кафедри серед світової наукової спільноти.