З весняним подихом робочого дня, з приємним ясним ранком, коли кожен спішить на свою роботу, чи кудись по справам з запашною кавою, коли сонечко тільки прокинулось, протерло свої очі, юні учасники весняних Біотехнологічних студій уже швиденько прибігли на поріг Національного університету харчових технологій (НУХТ). Третій день цього заходу, який реалізується за підтримки Корпорації «Артеріум», таїв багато цікавого і незвіданого, тому учні, сповнені ще більшими силами, поринули у світ біотехнологій, хімії та інжинірингу, і розпочали цей день з безмежною мотивацією та енергією…
Спочатку учасники відвідали кафедру харчової хімії. Там їх радісно зустріли доценти Віра Іщенко, Олександр Макаренко та Тетяна Петренко. Майбутнім студентам запропонували дослідити жорсткість води за допомогою титриметричного аналізу. Під час проведення даного дослідження старшокласникам розповідали про нюанси даного процесу та цікаві факти з хімії.
Далі учасники занурилися у практичний світ харчових та біотехнологічних виробництв разом з професором Володимиром Зав’яловим та доцентом Тарасом Мисюрою. Учням продемонстрували схеми апаратів, що знаходяться в лабораторіях, детально пояснили їх призначення та складові частини. Це дало можливість краще зрозуміти принципи роботи та функціонування цих важливих інструментів біотехнологічної та харчової промисловості. В лабораторіях кафедри процесів і апаратів харчових виробництв учасники Біотехнологічних студій мали змогу на власні очі побачити дослідницький процес в дії і взяти участь у науковому експерименті. Завершальним акордом став виступ Валентина Чорного, випускника НУХТ, який у грудні 2023 р. успішно захистив дисертацію на здобуття освітньо-наукового ступеня доктора філософії. Валентин поділився з учасниками своєю історією успіху, мотивуючи їх до наполегливої праці та здобуття нових знань!
Під час обідньої перерви школярі побігли на смачненьку каву-брейк, щоб підживитися не тільки їжею, а й приємними, теплими розмовами зі студентами. Далі наші учасники перемістились у лабораторію кафедри біотехнології і мікробіології, де розпочався черговий цікавезний та дуже інформативний майстер-клас з визначення вітамінів у харчових продуктах під керівництвом доцента Юрія Пенчука, на якому кожен зміг попрацювати своїми руками та вдосконалити не тільки практичні навички, а й поповнити теоретичний багаж знань.
І як думаєте, це все? На цьому закінчився день? Ні! Останнім пунктом в плані такого насиченого розкладу був майстер-клас від студентського самоврядування факультету БТЕК – «НУХТ у смартфоні». Наші доповідачі – здобувачі-біотехнологи Тетяна Топіха та Тетяна Мельник підготували цікаву презентацію про сайт Національного університету харчових технологій, про розклад та платформу Moodle, електронний кабінет та бібліотеку, про чати наших студентів та вступників – взагалі про соціальні мережі нашого БТЕКу. А також ознайомили учасників з вільним вибором дисциплін, який через електронний кабінет здійснюють здобувачі НУХТ. Зацікавленими та сповненими іскорками очима школярі ставили запитання до помічників та дуже інформативно та конструктивно підтримували розмову. На останок міні-лекції здобувачі освіти НУХТ провели невеличку вікторину на платформі Kahoot. За її результатами було визначено трьох переможців, які отримали подаруночки.
Дякуємо учасникам Біотехнологічних студій за їх активність. Круто, що є для кого працювати й знаходити мотивацію!