Вона з’явились на Землі 200 млн.років тому. З тих пір вона вбиває і рятує від смерті. Її називають «хлібом диявола» та «плювком Бога». Вона казково красива, але викликає відразу. Вона всепроникна та незнищенна. Вона супроводжує людину від народження та до смерті. Можливо, саме вона є хранителем життя на Землі, але може перетворитися в «чуму» ХХІ століття. І ми навіть не уявляємо, які таємні сили має ця «проклята та благословенна» пліснява.
Припідняти завісу таємниці здобувачам спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» в рамках лабораторного заняття з дисципліни «Мікробіологія» допомогла асистент кафедри Тетяна Сулейко в рамках чергового відкритого лабораторного заняття на кафедрі БТМ за темою «Морфологічні та культуральні ознаки міцеліальних грибів». Оцінити рівень педагогічної майстерності викладача зібрався майже весь колектив кафедри біотехнології і мікробіології на чолі з завідувачем – д.б.н., професором Тетяною Пирог.
Сьогодення вимагає від викладачів особливого підходу до планування та проведення лабораторного заняття, адже окрім поглиблення та впорядкування теоретичних знань, здобутих під час лекцій, лабораторні заняття передбачають отримання певних практичних навичок роботи в мікробіологічній лабораторії, зокрема приготування препаратів для мікроскопіювання та роботи з оптичним мікроскопом. Вирішити цю задачу в умовах дистанційного навчання можливо лише шляхом опрацювання відеофрагментів, присвячених виконанню певних видів роботи з культурами мікроорганізмів.
За допомогою підготовленої викладачем презентації та демонстрації відеоматеріалів студенти освіжили в пам’яті знання про будову еукаріотичної клітини та вегетативного тіла міцеліальних грибів, про способи розмноження, притаманні вищим та нижчим міцеліальним грибам, а також про морфологічні та культуральні ознаки різних родів плісняви. Особлива увага була приділена практичному використанню грибів, оскільки не зважаючи на те, що більшість з розглянутих представників можна легко віднести до грибів-паразитів, в той же час вони можуть плідно працювати на благо людства, продукуючі антибіотики, органічні кислоти, ферменти та навіть гібереліни (стимулятори росту рослин). Не можливо було також не зупинитися на здатності грибів роду Penicillium брати участь в технологічному процесі виготовлення благородних сирів. Здобувачі із задоволенням переглянули відеофрагмент, присвячений виробництву сиру Стілтон з блакитною пліснявою, з якого дізналися про послідовність всіх технологічних операцій – від отримання молока від корів елітних порід до відправлення упакованого сиру в торгівельну мережу.
Ще однією з корисних властивостей міцеліальних грибів, про яку дізналися здобувачі, є здатність грибів роду Botrytis уражати ягоди винограду «благородною гниллю» та перетворювати його на сировину для виробництва вишуканого французького вина «Шато д’Ікем», яке цінується шанувальниками та колекціонерами по всьому світу.
Приємно відзначити 100-відсоткову присутність студентів на лабораторному занятті, що свідчить про їх сумлінне та шанобливе ставлення до дисципліни. Маємо надію, що під час захисту даної лабораторної роботи здобувачі зможуть з честю продемонструвати ґрунтовні знання.